Српски  Magyar 

X „Музика наших предака“

Културно-уметничко друштво „Арањ Јанош“ и Клуб љубитеља цитрашке музике организовали су у суботу јубиларну X манифестацију „Музика наших предака“, посвећену очувању традиционалне мађарске музике која се изводи на старим инструментима. По први пут манифестација је одржана у спортској хали, јер је интересовање посетилаца већ одавно знатно веће од просторних могућности које је пружала Основна школа „Јован Јовановић Змај“, где се манифестација одржавала до ове године. На „музику наших предака“ окупљене су подсетили познати војвођанских и мађарски народни оркестри, као и група „Heveder” из Ердеља у Румунији, један од најпознатијих оркестара народне музике у Карпатској низији.

Добродошлицу у Србобран и на манифестацију свим присутним пожелео је и Бранко Гајин, председник општине Србобран. Он је истакао да воли да искористи сваку ситуацију да „похвали оно што је србобранско и сентомашко, а боље је него у другим општинама“. „Уверен сам да је 'Музика наших предака' надмашила све манифестације војвођанских Мађара у околини. Ово смело тврдим јер је 'Музика наших предака' атипична културна манифестација која негује музику Мађара из свих крајева где живе, из Молдавије, Словачке, Румуније, Хрватске, Словеније, Војводине и наравно Мађарске. Музика је универзална и припада свима, па тако на ову манифестацију не долазе више само Мађари него и они љубитељи музике који поштују народне традиције и који су способни да препознају вредности“, рекао је Гајин и изразио спремност да у име локалне самоуправе и даље пружи сваку врсту подршке раду Културно-уметничког друштва „Арањ Јанош“ и афирмацији културе и наслеђа Мађара. Концерту су присуствовали и др Чаба Пакожди, представник мађарског Министарства спољних послова, др Ласло Ленђел из Националног савета Мађара, Золтан Тот, представник града побратима Орошхазе, и многи други гости.

Током вишесатне манифестације у хали су били изложени ручно израђени одевни предмети, накит, слике и други производи занатлија и уметника, који су се могли купити по повољним ценама. Концерт је завршен заједничким наступом свих оркестара, а до јутарњих сати наставило се са игранком.

 

 

 

 

 

 

Службени лист