Српски  Magyar 

Манифестација која спаја нације, језике, културе

Nandor Gion

Дана 27. јула 2013. године у Спомен кући Нандора Гиона у Србобрану организује се манифестација „Дан новеле“.

У организацији Спомен куће Нандора Гиона, Издавачког завода Форум, Националног савета мађарске националне заједнице и Општине Србобран 1. фебруара 2013. године, на дан рођења писца, објављен је Литарарни конкурс и конкурс за превођење дела Нандора Гиона на српски језик. Рок за предају радова је био 1. јун 2013. године.

Ове године на Литарарни конкурс пристигло је 55 радова аутора из Србије и Мађарске. Међународни жири од пет чланова изабрао је четири најбоља рада, а поред награђених и 16 новела који ће се публиковати у антологији. 

Конкурс за превођење прозе Нандора Гиона је подржала Општина Србобран. Организатори су укључили у пројекат Филозофски факултет у Новом Саду, Филолошки факултет у Београду и Учитељски факултет на мађарском наставном језику у Суботици. На конкурс је приспело 17 превода. Жири у саставу др Едита Андрић (Филозофски факултет, Нови Сад), др Марија Циндори Шинковић, председница жирија (Филолошки факултет, Београд), др Драгана Францишковић (Учитељски факултет на мађарском наставном језику, Суботица) и др Драгиња Рамадански (Филозофски факултет, Нови Сад) је донело одлуку и изабрао најуспешнији превод.

Предаја награда оба конкурса ће се организовати 27. јула у Спомен кући Нандора Гиона у 11 сати, уз пригодни културни програм:

  • 11.00 – откривање скулптуре „Два корморана“ србобранског уметника Иштвана Фускoа (Иштван Фуско) – говори: др Каталин Каић, емеритус, историчарка културе
  • 11.10 – перформанс дечје позоришне групе „Гримас“ по роману Нандора Гиона „Корморани се још нису вратили“
  • 11.15 – промоција антологије прошлогодишњег литерарног конкурса („Í/11”) и антологије прошлогодишњег конкурса за превођење дела Нандора Гиона („Приче из Кегловићеве улице“) – говори: Габор Вираг, директор Издавачког завода Форум из Новог Сада
  • 11.25 – оцена овогодишњих конкурса и додела награда (др Чила Уташи, доцент Филозофског факултета у Новом Саду, Одсек за хунгарологију – председница жирија литерарног конкурса и др Драгиња Рамадански, доцент Филозофског факултета у Новом Саду, Одсек за романистику, председница жирија преводилачког конкурса)
  • 12.00 – упознавање културно-историјских споменика Србобрана (обилазак места познатих из романа Нандора Гиона)

Dani novele Srbobran

 

Службени лист