Српски  Magyar 

"Циганске ватре" ушле у трећу деценију

Добра музика и разиграност учесника и гостију традиционалне манифестације "Циганске ватре", која је ове године одржана по 21. пут, додатно су синоћ дигли и овако високу летњу температуру у Србобрану. Од првог тона ромске химне "Ђелем, ђелем", па до последњег стиха препознатљивих песама, заједно су играли и певали извођачи на бини и публика на Тргу Републике, баш онако како доликује ромском весељу, страсно и ватрено.

"Данас је празник у Србобрану и данас присуствујемо нечему што нам већ годинама сваки пут разгали срца. Циганске ватре су нам приближиле ромску игру и песму, културно наслеђе, традицију и обичаје Рома, наших комшија, и тако додатно обогатиле најлепше србобранске карактеристике - мултикултуралност и толерантност. Општина Србобран чини све да се Роми до краја укључе у заједницу и они су, свакако, већ део ње, али ми нећемо да Ромима пружамо помоћ већ да им омогућимо да зараде, да буду једнаки са свима, да похађају школе и факултете, и могу да кажем да је све више ромске деце из Србобрана укључено у средњошколски високошколски систем. Заједно са ромским невладиним организацијама учинићемо све што је неопходно да се Роми у Србобрану осећају као део заједнице и да нема разлике између Рома, Србина и Мађара. Циганске ватре улазе у трећу деценију, а то се дешава јер поседују квалитет, што се и вечерас види", рекао је приликом отварања 21. "Циганских ватри" Радивој Парошки, председник општине Србобран.

Програм је отворила фолклорна група УГ "Ром", а за њом су наступале и групе из Апатина, Торњоша, Хоргоша и Шајкаша, и свирали Тамбураши с Дунава. Највише пажње, као и сваке године, привукли су избор најлепше Ромкиње и избор најбољег пара у циганској чарлами. Овогодишња мис Циганских ватри је Виолета Јовановић из Србобрана, прва пратиља је њена суграђанка Аница Миклић, а друга Елвира Маргијан из Апатина. За најбољи плесачки пар проглашени су Синиша Новаковић и Ружица Димић, друго место припало је Славку Јовановићу и Татјани Јаношев, а треће Славку Димићу и Сандри Ковачевић. Најлепше ромске ношње носиле су Наталија и Соња Роштош из Торњоша.  


Покрајинска посланица Јелена Јовановић истакла је да ромска удружења из других војвођанских места, која су добила прилику да се представе на србобранским "Циганским ватрама", треба да се угледају на Удружење грађана "Ром" и покушају да у својим срединама осмисле сличне програме. "Уз Дан Рома, ово је једина ромска манифестација са дугом традицијом", рекла је Јовановић. 

 
Овога пута на Циганске ватре стигао је и један Пољак, Пјотр Голдштајн, који, иначе, живи у Манчестеру у Енглеској. Он је Србобран посетио с циљем да сними видео материјал о животу Рома, који ће бити део његовог филма о активизму мањина. "Сви знамо да међу нама живе националне мањине, знамо да нешто раде, али се то често не види. Наш је циљ приказати широј јавности њихове активности, јер су оне важне не само за њих већ за цело друштво. Филм ће се снимати у Војводини, Пољској и Енглеској, у Манчестеру, и уз ромску мањину бавиће се и мађарском мањином, групама које пристижу у Енглеску због посла и другим", рекао је млади Голдштајн.   

Подсећајући се Трифуна Димића, познатог ромолога и књижевника, Славко Димић, председник УГ "Ром", истакао је да стара ромска реч 'малавипе', сусретања на српском, најбоље осликава жељу србобранских Рома - да се кроз "Циганске ватре" редовно сусрећу припадници ове заједнице који желе да чувају културно наслеђе, али и жељу за сусретом са другим културама. "Циљ нам је кроз очување посебности Рома обезбедимо развој наше националне заједнице и побољшамо њен положај у друштву. 'Циганске ватре' негују све то", рекао је Димић и захвалио општини Србобран и Покрајинском секретаријату за образовање, управу и националне мањине - националне заједнице.

 

Службени лист