Српски  Magyar 

Промоција романа Бапа и 1934.

У Галерији Дома културе Србобран, у петак, 23. фебруара у 19.00 часова, биће организована промоција два романа писца Радована Влаховића - Бапа и 1934.

Ова дела бележе "дух живота сељака Великокикиндског дистрикта, у равници на северозападу Баната, који су у неприликама одвек тежили сажетом, животном и суштинском".

"Роман 1934. други је наставак епопеје о банатској породици Попов, тачније о паору Бранку Попову Бапи из села Драгутинова код Кикинде, његовим укућанима, комшијама, сусељанима и уопште о Банату кроз двадесети век. Влаховићево књижевно дело представља, између осталог, историју једне породице, једног поднебља, једне културе, коначно историју једног начина живота и једне животне филозофије. Аутор је овим књижевним подухватом сачувао од заборава један свет који је такорећи на умору, којем прети потпуни нестанак. Сачуван је у овој прози специфичан језик, обичаји, култура, али и многе историјске чињенице које су писцу послужиле за изградњу карактеристичне, књижевне фикције. Његов Бапа, прости банатски сељак, сведок је многих историјских превирања тог доба. Он је човек који воли да се држи по страни од историје, идеологије и политике, али оне често долазе и траже свој данак чак и од њега који се труди да им не дугује ништа". (Бојан Самсон)