Mar 22, 2019 Last Updated 1:50 PM, Mar 21, 2019

Старе фотографије подсетиле на лепоту некадашњег Србобрана

Први културни програм Петровданских дана уприличен је синоћ у Галерији Дома културе Србобран - отварање изложбе старих слика Србобрана, Турије и Надаља, под називом "Променада кроз прошлост Србобран". Захваљујући сликама са мотивима из прошлости, на трен се осетила атмосфера улица ова три места пре више десетина година, на сликама су забележени и неки значајни тренуци за историју ове средине, али и свакодневица Србобрана, Турије и Надаља, чиме је потврђена велика архивска важност фотографија и њихов значај у прецизном осветљавању прошлости средине.

Отварајући изложбу, директорка Дома културе Бранислава Секулић захвалила се уметничком фотографу Рајку Р. Каришићу који је професионално обрадио фотографије за представљање јавности, а посебна захвалност исказана је Србобранцу Стевану Нићину и огранцима Народне библиотеке у Турији и Надаљу, који су сачували бројне фотографије и разгледнице са панорамама ових места, чиме су од заборава сачували успомене на аутентични изглед улица Србобрана, Турије и Надаља.

"Оваква изложба представља посебну ствар за Србобран, посебно у времену када сви негде журимо и немамо времена да се осврнемо за собом, па су овакве фотографије важне и помажу нам да нам врете сећања, не само на људе већ и на место и некадашњи живот у њему. Лепо је да се изложба отвара уочи Петровдана, славе Србобрана, а црква је веома чест мотив на овим сликама, она је и симбол места. Фотографије нам пружају могућност да видимо како су изгледала места, како су изгледали наши суграђани пре сто и више година, да видимо детаље који нису стигли до нас", рекао је, између осталог, Павле Орбовић, магистар историје и кустос Градског музеја у Врбасу, приликом отварања изложбе.

Отварање изложбе улепшале су и песме тамбурашког оркестра "Договор". 

    

Службени лист