Feb 19, 2019 Last Updated 4:30 PM, Feb 18, 2019

Прикази у оквиру манифестације 17. Дани културне традиције

Приказом прве причести у католика, коју су у дворишту Дома културе извели чланови "Клуба за за неговање традиције и обичаја", уз подршку свештеника Петера Сарваша, у четвртак су у Србобрану почели 17. ДАНИ КУЛТУРНЕ ТРАДИЦИЈЕ. Циљ ове традиционалне манифестације је да сачува традицију и обичаје народа и народности Србобрана и Војводине и пренесе их на нове генерације.

О првој причести говорио је жупник римокатоличке цркве Узвишења светог крста у Србобрану, Петер Сарваш.

Другог дана манифестације која је одржана на истом месту, приказан је православни обичај крсна слава - крсно име, са представљањем и дегустацијом старих јела. Публика је имала прилику да види како се одржава слава по православним обичајима и била је постављена славска трпеза. Објашњено је, а и приказано све по реду. Од прављења славског колача до обичаја које спроводи домаћин славе, као и гости. Славски колач освештали су уз молитву протојереј Јован Кезан и ђакон Дејан Новаковић. Овај приказ припремили су КУД "Бард", Клуб "Нота и вез", а специјални гост био је песник, проф. др Драган Станић.

Прва два дана ове манифестације које организује Дом културе, а покровитељ је Покрајински секретаријат за културу, прошла су веома запажено. Наставак је следио у наредна два дана. У суботу, од 16.00 до 18.00 часова, одржана је креативна радионица за децу "Свећњак за моју славу". Радионицу која се одржава у Галерији Дома културе, водила је проф. Јелена Поповић. У 19.00 часова је отварена изложба "Славски колачи“ и радова који су настали претходно на радионици. У 19.15 часова је на програму било предавање етнолога Музеја Војводине Татјане Бугарски, на тему "Значај крсне славе". У недељу, 30. септембра у 19.00 часова, у сали Малог позоришта, одржан је концерт етно групе "Искон".

Службени лист