Српски  Magyar 

Монодрама "Лазар" у Србобрану

Дом културе Србобран организоваће у петак, 12. октобра, извођење монодраме "Лазар", посвећене Лазару Дунђерском. Овај текст написао је Зоран  Суботички, игра Миодраг Петровић, првак драме СНП-а, у режији Љубослава Мајере.

Након комада 'Од маја до безњенице', који је такође написао Суботички, у славну прошлост Србобрана враћа нас монодрама 'Лазар', својеврстан омаж животном делу и лику једног од најимућнијих Срба 19 века, Лазару Дунђерском.

"Лазар Дунђерски је до краја свог живота био веран свом Србобрану, ту је капелу саградио и сахранио своје ближње, ту је и сам сахрањен. Србобран, онај стари Србобран, руку на срце, пуно дугује не само Лазару, него и свим Дунђерскима. Дебеле, вишедеценијске, наслаге прашине и заборава са тог великог Србобранца и те породице полако почињу да се скидају и захваљујући председнику општине Радивоју Парошком и његовом тиму у локалној самоуправи, који су намерни да направе једну врсту бренда - а Дунђерски јесу бренд Војводине! Први камен у воду бачен је још пре десетак година са сјајном манифестацијом 'Ленкин прстен' која је посвећена Лазаревој кћери, Ленки, и која сваке године окупи завидан број озбиљних људи, али је добро што се размишља о проширењу коришћења наслеђа породице Дунђерски и у другим формама и форматима. Отуда није нимало чудно што је општина Србобран партнерска локална самоуправа у овом пројекту о Лазару Дунђерском", рекао је недавно за srbobran.net аутор комада Зоран Суботички.

Монодрама ће бити изведена у Малом позоришту, са почетком у 20.00 часова. Сви грађани који желе да присуствују премијери, могу да преузму бесплатну улазницу у Дому културе, од 07.00 до 15.00 часова.

 

Службени лист