Aug 08, 2020 Last Updated 4:22 PM, Aug 7, 2020

"Музика наших предака" потврдила квалитет

Традиционална музичка манифестација "Музика наших предака", одржана у суботу у Србобрану, још једном потврдила је да се у музичком наслеђу војвођанских Мађара крије право богатство које је потребно приближити свих националним заједницама. 17. окупљање извођача мађарске народне музике довело је у Србобран бројне извођаче, хор, оркестре и фолклорне групе, који су забављали присутне грађане до касно у ноћ.

У програму су наступали Арпад Бакош и пријатељи, Ференц Чонка са оркестром, женски хор "Бодорка" из Србобрана, Омладински народни плесни ансамбл "Барток" из Хоргоша, Народни плесни ансамбл "Тиса" из Кањиже и оркестар "Черемпеле" из Јужног Баната. Уз музички део, манифестацију су пратиле и "Изложба сертификованих ручних радова у народним занатима", која је постављена у Народној библиотеци, игралиште за најмлађе и вашар занатских рукотворина у Центру за спорт и туризам. Манифестацију су помогли општина Србобран, Мађарски национални савет и Фондација "Габор Бетлен".

"Ова манифестација није од значаја само за србобранске Мађаре и општину Србобран већ и много шире. Сваки народ треба да негује своју традицију, историју и културно наслеђе, као што су песма и игра и све друго што нам је остало од предака. 'Музика наших предака' траје већ 17 година и честитам организаторима на труду и енергији које улажу да би све било интересантно и забавно. Сваке године можемо видети и доживети нешто ново и тако га сачувати од заборава", рекао је приликом отварања Радивој Парошки, председник општине Србобран. Организациони одбор "Музике наших предака" уручио је Парошком Захвалницу за подршку коју локална самоуправа у континуитету пружа организаторима манифестације.