May 31, 2020 Last Updated 11:33 AM, May 27, 2020

Објављена књига на мађарском језику о крстовима крајпуташима

Представљањем књиге "Крстови крајпуташи у Србобрану" аутора Ласла Парацког, завршена је културна манифестација "Дани Нандора Гиона 2019". Промоција је организована у римокатоличкој цркви и изазвала је велико интересовање јавности, тако да су се Србобранцима на књижевној вечери придружили и посетиоци из Темерина, Бечеја и Новог Сада.

О књизи су говорили Харгита Хорват Футо (уредница), Деже Немет (аутор фотографија) и сам аутор. Присутне је прво поздравио римокатолички свештеник Петер Сарваш, који је такође учествовао у истраживању. Како је речено, у књизи су осим католичких крстова документовани и православни крстови, који постоје на територији Србобрана. "Овом илустрованом монографијом првенствено настојимо да сачувамо од заборава материјалне трагове културе нашег народа, свесни смо, да је од подјенаке важности поштовање и бележење у колективном памћењу и католичког и православног споменичког наслеђа као дела наше заједничке историје и идентитета", речено је на промоцији.

Ова промоција књиге била је четврти програм који је одржан током овогодишњих "Дана Нандора Гиона". Прво је у Народној библиотеци одржано књижевно вече на мађарском језику, на којој је представљен албум под насловом "Нандор Гион". О књизи, која је објављена у заједничком издању будимпештанских издавачке куће "Напкут" и Књижевног музеја "Петефи", као и Спомен куће "Нандор Гион", говорили су аутори Адам Курц и Харгита Хорват Футо.

У наставку програма организована је промоција романа "Рафал за једног црног бивола" Нандора Гиона, у преводу Јоланке Ковач из Мужље. Уз промоцију отворена је и изложба илустрација које је за превод Гионовог омладинског романа приредила Андреа Муњин. У овом програм учествовали су Јоланка Ковач (преводилац), Андреа Муњин (илустратор), Харгита Хорват Футо (уредник), Ласло Парацки (модератор) и чланови групе за сценско казивање "Мед и жаока".

Као трећи програм манифестације промовисана је књига "Maradék maradéka", збирка репортажа са летњег кампа које сваке друге године организује Удружење мађарских новинара Војводине. Књигу је издао новосадски "Форум", а репортаже су настале 2017. године у местима Марадик, Сланкамен, Нови Сад, Руменка, Будисава. Гости вечери били су Ендре Мариаш, председник удружења, Ливија Тот и Пал Лепхафт, потпредседници, и новинарка Гизела Штањо-Тот.

Службени лист