Српски  Magyar 

Милану Мицићу награда "Ленкин прстен"

Жири за доделу "Ленкиног прстена", књижевне награде за најбољу љубавну песму, који је радио у саставу: др Зоран Ђерић (председник), др Драгана В. Тодоресков (чланица) и Биљана Пушкар (чланица), на последњој седници, 17. новембра 2020. године, одлучио је да награду за најбољу љубавну песму 2020. године, "ЛЕНКИН ПРСТЕН" добије песма "Селимо пољупце од капи до капи", Милана Мицића, песника из Новог Сада. Одлука је донета са два гласа за и једним уздржаним.

Уручење награде је 27. новембра 2020. године, у Србобрану, саопштио је жири.

"Према пропозицијама, у конкуренцији су биле песме љубавне тематике, које су објављене у периодици, односно у посебним књигама, између два додељивања награда, од новембра 2019. до новембра 2020. године.

Награђена песма објављена је у часопису Траг, Библиотека „Данило Киш“, Врбас, март 2020. године, број 61.

Милан Мицић (Зрењанин, 1961), историчар по професији и књижевник по вокацији, један је од ретких савремених домаћих аутора код којих се складно и успешно преплићу бављење науком и белетристиком. Објавио је тридесетак књига из историографије, есејистике, документарне прозе, кратке прозе и поезије, међу којима су: Месец од венецијанског сапуна (2013), Код живахног огледала (2014), Списак сеновитих имена (2016), Аб ово (2018), Дан који је стао да се одмори (2019); Бећарац и сеферини (2008), Српски добровољци 1914-1918: животи, сећања (2017), Американци - српски добровољци из САД (1914-1918) из 2018. и др.

Добитник је више престижних награда - 'Стеван Сремац', 'Милован Видаковић', 'Браћа Мицић', 'Андрићева стаза', Специјална повеља 'Владимир Ћоровић' СПКД 'Просвјета' у Гацком за историографију. Добитник је награде 'Теодор Павловић' за књигу године (2018) и награде 'Карољ Сирмаи' за најбољу књигу приповедака (2019).

Песма 'Селимо пољупце од капи до капи', очигледно је, припада циклусу љубавних песама посвећених Брани, песниковој супрузи. Оне су објављиване, најпре, у књижевној периодици, а 2017. године и у песничкој збирци, индикативног назива, Зове се Брана. Поједине песме из ове збирке биле су претходних година у најужем избору за 'Ленкин прстен'. Несумњиво је да је љубавна тематика од прворазредног значаја не само за интимни, већ и за поетски свет Милана Мицића.

Већ је примећено да је Мицићева љубавна поезија и чулна и езотерична, налик на молитву, али и на контемплацију. Она је и немирна и страсна, али и спокојна и нежна. Вешто избегавајући понављање и патетику, али не прикривајући своја осећања, Милан Мицић успева да пева о самој суштини љубави, која се не мења под утицајем времена и догађаја око нас, него остаје трајна и снажна, без обзира на све", саопштио је жири.