Српски  Magyar 

Отворена изложба "Србобран - господска варош"

У Галерији Дома културе, у поводу обележавања Дана општине, у понедељак је отворена изложба слика "СРБОБРАН - ГОСПОДСКА ВАРОШ", посвећена управо граду који данас слави свој дан. Посетиоци Галерији имају могућност да виде радове настале на истоименој ликовној колонији, на којој су учествовали бројни уметници из Србобрана и околних градова.

Циљ који су уметници били ставили пред себе, према речима Соње Стојновић, директорке Дома културе, био је да се "стари сјај Србобрана пренесе на платно", а све слике настале на сликарској колонији, постале су власништво Србобрана и биће изложене у згради Скупштине општине.

Част да отвори изложбу имао је Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, који је истакао да је отварање изложбе слике посвећених Србобрану, одличан начин да се крене у обележавање 19. октобра - Дана општине.

"Пред нама су заиста вредне слике које представљају нас Србобранце и део су културног идентитета наше општине, због чега ме и радује вест да ће они бити део сталне поставке у згради локалне самоуправе. То није поклон згради Општине, већ је то дар свим Србобранцима, који, сигуран сам, током године сви бар једном прошетају ходницима здања на Тргу слободе. Јавно желим да упутим захвалност уметницима који су дали допринос, који су показали лично умеће и таленат, стварајући дела која заиста враћају осећај и дух неког давнашњег, славног времена наше вароши. Тај јединствени идентитет и даље постоји, он се крије у нашим људима, манифестацијама и прелепим грађевинама које красе наше улице. Све то заједно треба да нас чини поноснима", рекао је Дебељачки.

Своје радове на изложби "СРБОБРАН - ГОСПОДСКА ВАРОШ" изложили су: Љиљана Радојчић, Драган Бабовић, Игор Радовић, Радомир Глушац, Јован Арамбашић, Владимир Голуб, Јованка Беквалац, Рајко Р. Каришић, Ивана Нићин, Софија Велицки, Марија Николић, Жужана Варга, Тања Већкалов, Ангела Јовић – Зеремски, Никола Ераковић, Ивица Бачек, Ленка Ангелина Дињашки, Душица Крајиновић, Бошко Поповић, Маријана Петричевић и Светозар Каћански Батука.

У име Удружења ликовних уметника "АРТ" Србобран и Србобранаца који су били део ликовне колоније, окупљенима се обратио сликар Бошко Поповић. "Удружење ‘АРТ’ нас 14 сликара основало је 1998. године, и оно и данас постоји. Радо смо узели учешће у овој лепој акцији коју је Дом културе осмислио, допринели смо јој најразличитијим ликовним стиловима и техникама, а тема која је пред нас постављена је била јако лепа и интересантна. Зато није било тешко наћи инспирацију нити стварати", рекао је Поповић.

У музичком делу програма учествовала је млада србобранска пијанисткиња Биљане Јацић, која је извела дело које је сама компоновала. Уз слике настале на колонији, Србобран је овом приликом на поклон добио и једну уметничку фотографију, насталу током манифестације "Циганске ватре", и то од Драгана Симића, председника Удружења "Атеље 05" из Врбаса.