Српски  Magyar 

Ликовна радионица "Владарске круне" Удружења "Бисер"

На Салашу Татић у Турији у четвртак је одржана још једна ликовна радионица за штићенике Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама "Бисер". Ове године радионица је понела назив "Владарске круне", након што су учесници на ову тему информисали током недавне посете Народној библиотеци Србобран. Подршку колонији поново је дао Арт центар Веоград - Нови Сад.

"Наша ликовна радионица траје већ 12 година. Некада се одржавала уз подршку Удружења ликовних уметника Србобрана, а сада уз подршку Арт центра. Мењамо просторе у којим радимо, а мењају се и уметници који долазе да раде се штићеницима 'Бисера'. Данас су са нама две уметнице из Београда, Милица Ајдуковић и Верица Адамовић Ивић. Веома су задовољно када су виделе колико ова деца имају идеја и како разнолико раде", рекао је Иштван Фуско, један од идејних твораца ове радионице.

Маринела Сабо, дефектолог и координатор дневног боравка "Бисера", истакла је да су припреме за радионице трајале дуго, са посетом Народној библиотеци и ближим упознавањем за владарским крунама. "Све што смо радили претходних дана било је у знаку круна; и медењаци које смо правили имају мустру круна. Сами смо припремали и материјал за радионицу, који је био веома разноврстан, па смо добили и пуно различитих, јединствених радова. Хвала Народној библиотеци са којом одлично сарађујемо, наши штићеници радо одлазе у ову установу, интересују се за разне теме, и ове посете много им значе. Крећемо и са припремама за представу коју смо заказали за 03. децембар - Дан особа са инвалидитетом", рекла је Сабо.

Ликовна уметница Милица Ајдуковић није крила задовољство израженим и реализованим идејама учесника радионице, њиховом преданошћу и жељом да раде. "Овде има озбиљних ликовних радова и радује ме њихово задовољство, које је нескривено. Важно је и дружење, а уз труд свих нас, имамо шансу да се и следеће године окупимо и стварамо. Важно је да траје и да учесници буду радосни", рекла је сликарка Ајдуковић. 

Иначе, Удружење за помоћ МНРО "Бисер" добило је вредну донацију донацији хране од Банке хране Војводине, Фондације банке хране Србије, компаније "Nestle" и њиховог заступника Срђана Будимчића. Ова донација стигла је из Ирига.

"Корисници дневног боравка и социјално угрожени чланови удружења захвални су јер су препознате њихове потребе и производи које смо добили барем мало ће олакшати наш свакодневни живот. Ово је прва донација која нам стиже из Ирига. Од намирница смо добили супе, мајонез, сенф, нескафу, нудле и сокове, тако да ће нам све ово помоћи у свакодневном животу бар у наредна два месеца", захвалила се у име "Бисера" Маринела Сабо, дефектолог и координатор дневног боравка "Бисера".



Службени лист