Српски  Magyar 

Отворена Зонска смотра радова ликовних аматера

У Галерији Дома културе Србобран у четвртак је отворена Зонска смотра ликовних радова уметника аматера, који стварају у општинама Бачка Паланка, Врбас, Бечеј, Србобран и граду Новом Саду. Најбољи радови изложени у Дому културе, по одлуци селектора, биће део Покрајинске смотре, која је заказана за 07. новембар у Новом Бечеју.

"Зонска смотра се у Србобрану одржава од 2007. године, у организацији Савеза за уметничко стваралаштво аматера Војводине и Дома културе Србобран. Хвала вам што сте и вечерас са нама у тако великом броју. Лепо је видети на једној уметничкој изложби толико публике, желим вам да уживате у прелепим ликовним радовима који су вечерас изложени", рекла је на почетку отварања Соња Стојновић, директорка Дома културе Србобран.

Сава Мучибабић, председник жирија Зонске смотре, истакао је овом приликом да готово нема места у Војводини без аматерских уметника, због чега се може рећи да је "аматеризам база наше културе". "Нажалост, та реалност није још дошла до оних који треба да је чују, али има помака. Полако се мења свест, нова министарка је најавила измене закона о култури, који ће по њеном чврстом обећању, аматерским ствараоцима дати место које заслужују.

Овогодишњи селектор смотре, Миле Игњатовић, са истим разумевањем за аматеризам и једнаким третманом радова било које врсте аутора, изразио је наду да ће критички однос, или чак потцењивање, које професионалци имају према аматерским сликарима, у будућности нестати, јер по квалитету слика и владања техникама аматери толико напредују да често нема разлике између њих и неких академских сликара.

Према одлуци, општину Србобран на Покрајинској смотри представљаће: Маја Павловић - Леах, Душица Крајиновић, Ивана Нићин, Ангела Јовић Зеремски, Марија Јојин и Ангелина Ленка Дињашки.

"Аматеризам је постао културни покрет грађанства, и нико више нема права да то ниподаштава. Уметност је ствар духа, дефинише је таленат и зато никако не може бити привилегија искључиво уметника који су знање стекли у средњим уметничким школама и академијама. Свој таленат могу и треба да испољавају сви који за тим осећају потребу, већи број стваралаца сразмерно подиже квалитет уметности и повећава културно богатство народа. Био сам на изложбама где су излагали заједно академски сликари и аматери, и лично могу да посведочим да нисам био сигуран које слике припадају којој групи стваралаца. Танка је линија између, бар кад су у питању талентовани људи који баратају техникама", рекао је Игњатовић. При избору радова који ће се наћи на Покрајинској смотри, он је водио рачуна да постоји тематска и техничка разноврсност. Већина пристиглих радова су врло квалитетни и било је тешко одлучити који ће бити изабран а који не.

 

Службени лист