Српски  Magyar 

"Рука спаса" грађанима поклонила сталну изложбену поставку

Удружење "Рука спаса", друштво вредних жена које слободно време и неисцрпну енергију већ неколико година усмеравају у хуманитарни рад и очување културног наслеђа простора из ког долазе, осмислило је и организовало отварање сталне изложбене поставке рукотворина које саме производе. Изложба је отворена у просторијама Удружења, у сутерену Народне библиотеке Србобран, а жеља чланица "Руке спаса" је да представљено и све оно што ће се у будућности придружити овом материјалу, буде заметак око кога ће се, уз подршку стручних тела и служби, формирати и стална музејска поставка.

"Пре свега морам да се захвалим мојим вредним женама из удружења, јер без њих, њиховог рада и залагања ништа од овога не би било могуће. Окупиле смо се око ‘Руке спаса’ још 2014. године, а једна од наших жеља била је да очувамо културу и традицију простора у коме живимо. Вечерашња изложба посвећена је том аспекту нашег рада. Прикупили смо одређену количину предмета који су одавно заборовљени а сведоче животу какав се некада водио у Србобрану.

Како наша општина нема свој музеј, ми смо одлучиле да за почетак овај простор претворимо у сталну поставку коју ће моћи да обиђу сви који то желе, а када се оснује прави музеј ми ћемо радо све прикупљене предмете предати тој новој установи на чување. Овом приликом позивам све наше грађане који у свом поседу имају значајне старе предмете, намештај, ношње или већ нешто што има историјску вредност, да то донесу у наше удружење. Најбоље би било уколико су у могућности да то поклоне како би постало део музеја, али би нам било од користи и да дају на чување, уз реверс", рекла је Савка Лазић и истакла да ће се о свим предметима Удружење бринути са највећом пажњом, "јер је намера да они трају дуго, на радост свих будућих посетилаца". "Не заборавимо прошлост, сачувајмо садашњост" - порука је упућена са ове изложбе.

Лазић се захвалила локалној самоуправи без чије подршке "Рука спаса" не би могла да организује своје акције, али је, такође, поменула и Покрајински фонд за избегла, прогнана и расељена лица, са којим постоји одлична сарадња.

Уколико се неко одлучи да колекцији предмета дода и неки свој, прво треба да контактира Савку Лазић на број: 062.319.310. Такође, предмети се у сутерен Народне библиотеке могу донети сваког четвртка од 18.00 до 20.00 часова.