Српски  Magyar 

Одржана XXVI "Златна цитра"

У организацији Културног центра "Гион Нандор" Србобран је у суботу био домаћин свечаног дела XXVI манифестације "Златна цитра".

С обзиром на епидемиолошку ситуацију, такмичење се одржало на сличан начин као и прошле године, online, а кандидати су требали да доставе аудио или видео запис својих продукција. Како је за такмичење било пријављено 13  екипа, организатори су због епидемолошке ситуације на гала манифестацију позвали само најбоље, углавном награђене, извођаче.

Програм је одржан у Основној школи "Јован Јовановић Змај" а окупљени су имали прилику да чују више младих и талентованих свирача древног инструмента, ученика основних школа, из неколико места Војводине. Млади цитраши били су подељени у више категорија, нижа од 1. до 4. разреда, виша категорија од 5. до 8. разреда и средњошколци. У свим категоријама наступали су солисти, дуети и састави.

Најбољим цитрашима као награде су уручене књиге и захвалнице. Чланови жирија Борси Ференц и Сабо Габријела имали су тежак задатак а за најбоље изабрани су: у нижој категорији међу солистима и дуетима прво место освојио је дует из Новог Сада Луца Такач и Виктор Шипош. Друго место припало је дуету Миа Бартуш и Ченге Палатинуш из КУД-а "Арањкапу" из Аде, а треће место дуету Лила Маћус и Бенце Хорват из Светозар Милетића. У категорији оркестра нижих разреда сребро је припало цитрашима Борока из МКУД "Сирмаи Карољ" из Темерина. Посебна златна медаља у овој категорији припала је Флори Ердеи из Центра народне уметности и општег образовања Мађара у Војводини из Новог Сада.

У вишој категорији прво место међу солистима и дуетима поделили су: прво место и посебна златна плакета припала је Вероники Селеш из Сенте, друго место припало је Валентини Росу и Магдалеји Рац из КУД-а "Петефи Шандор" из Мужље, а бронзу је освојио дует Рамоне Кнези и Река Жадањи из МКУД-а "Ласло Немет" из Светозар Милетића. Међу оркестрима злато је припало трију "Хаверок" из Новог Бечеја, а сребро групи "Цинегек" из МКУД-а "Золтан Кодаљ" из Бачке Тополе.

У категорији средњих школа прво место је освојио дует Ерик Кочиш и Арпад Салма из КУД-а "Петефи Шандор" из Мужље, а друго место припало је такође Арпаду Салма (у соло категорији).

Прво такмичење младих цитраша одржано је 1995. године, као пратећа манифестација у Србобрану те године одржане велике манифестације Дуриндо и Ђенђешбокрета. У суботу се поново показало да ово такмичење мађарске народне музике има своје оправдање, јер је расадник талената и учесника каснијих манифестација као што је бечејско такмичење ученика средњих школа, затим највеће годишње манифестације војвођанске мађарске народне музике и фолклора Дуриндо и Ђенђешбокрета.

Цео програм можете погледати ОВДЕ.

Службени лист