Српски  Magyar 

Отворена изложба слика "У Ленкином прстену"

Изложбом слика насталих на традиционалној ликовној колонији "У Ленкином прстену", синоћ је у Србобрану почела шестодневна манифестација "Ленкин прстен", посвећена додели књижевне награде за најбољу љубавну песму на српском језику, написану у претходних годину дана. Изложба је постављена у Галерији Дома културе и на увид ликовне публике доноси 26 дела са овогодишње колоније.

"И ове године ће 'Ленкин прстен' трајати више дана и биће испуњен богатим културно-уметничким програмом. Први дан манифестације посвећен је ликовним уметницима који су учествовали на нашој колонији и којима овим путем желим да искажем велику захвалност што су својим радом допринели да манифестација заблиста овим прелепим сликама. Остатак програма наше манифестације чине: научни скуп ‘Породица Дунђерски – Грађанска култура српске Војводине’, поетско вече ‘Ленкино сазвежђе’, свечана додела Књижевне награде ‘Ленкин прстен’, и, на послетку, додела књижевне награде ‘Ленкино перо’. Позивам вас да посетите припремљена дешавања, или бар једно од њих, и тако увеличате нашу манифестацију. Значај и величину манифестације увидели су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, информисање и односе с верским заједницама, и општина Србобран, који су дугогодишњи покровитељи манифестације и књижевне награде, и којима се захваљујем у име Дома културе Србобран", рекла је Соња Стојновић, директорка Дома културе.

Изложбу је отворио Радивој Дебељачки, председник општине Србобран. "Веома је важно да негујемо традицију коју имамо, нашу културу, историју и све оно што чини нашу општину посебном. Сви људи који учествују у овој манифестацији имају моје дубоко поштовање, ту спадају и ликовни ствараоци који су се потрудили да вечерас имамо лепу изложбу. Отварањем ове изложбе улазимо у недељу посвећену Ленки, Дунђерскима и књижевној награди ‘Ленкин прстен’. Ове године смо направили значајан искорак у организацији манифестације, ту мислим на целодневни научни скуп који се одржава у нашој општини. Тај научни скуп је увод у Зборник радова који ће бити издат наредне године, и који ће објединити све изречене, историјски потврђене чињенице, а тичу се породице Дунђерски. Породица Дунђерски припада Србобрану, и то се мора знати. Припада она и другим местима, али одавде су кренули, овде су рођени, Ленка је овде живела, и овде је сахрањена, као и бројни други чланови породице, међу којима је и Лазар Дунђерски, најистакнутији члан породице. Чини ми се да нисмо били довољно гласни, да морамо чешће и на сваком месту да инсистирамо на томе да су у свој развој и стицање имена најбогатијих кренули управо из Србобрана. Тиме се поносимо и желимо то да истичемо, не само током манифестације ‘Ленкин прстен’, него целе године. Захвалан сам Матици српској, која је у организацији овогодишње манифестације имала значајну улогу. Надам се да ће манифестација константно расти и нудити посетиоцима квалитетне и забавне програме, попут ових који су најављени за ову годину", рекао је Дебељачки.

Отварање изложбе употпунили су тамбурашки оркестар "Срце Бачке" и рецитаторка Тијана Мелезовић.