Српски  Magyar 

Уручено прво "Ленкино перо"

Након уручења "Ленкиног прстена", Србобран је сведочио у суботу и првом свечаном уручењу "Ленкиног пера", ове године осмишљене награде за најбољу љубавну песму у конкуренцији ученика, младих неафирмисаних песника који се тек одлучују да своје мисли и осећаје преточе у стихове.

Исти састав у жирију, др Зоран Ђерић (председник), др Драгана В. Тодоресков (чланица) и Биљана Пушкар (чланица), донео је одлуку да "Ленкино перо" за 2021. годину, додели Александри Чобанов, ученици Гимназије “Светозар Милетић”, за песму “Пружам ти руку”, док су похвале "Ленкино перо" за 2021. годину, припале Анђели Грујић, ученици ОШ “Жарко Зрењанин Уча” из Надаља, за песму “Љубав је чудна бајка”, и Нади Симић, ученици ОШ “Јован Јовановић Змај”, из Србобрана, за песму “Љубав са мном”.

Награде победницима конкурса доделиле су Милена Аларгић, председница Скупштине општине Србобран, и Соња Стојновић, директорка Дома културе Србобран. Свечаност у сали Малог позоришта окупила је бројне пријатеље младих песника, којима су поруке охрабрења за путовање за које су се одлучили, као што је писање поезије, упутили књижевници Зоран Суботички и Радован Влаховић.

"Љубав је сама по себи врло озбиљна ствар, а писати о љубави једнако је озбиљно. Та озбиљност се носи кроз цео живот, не може се бити неозбиљан а мислити о љубави, без обзира да ли имате 15, 35, 50 или 65 година, идеја љубави до краја живота заокупљује човекову пажњу. Ленка Дунђерски је била млада, али врло озбиљна девојка, која је врло озбиљно мислила и писала о љубави. Моја Ленка, Ленка из књиге 'Чудесни свет Дунђерских' је врло озбиљно схватила однос према својим родитељима, према Лази Костићу, врло озбиљно је схватала себе у том односу према једном од највећих песника које је овај народ дао. И Лаза је био озбиљан према Ленки, неозбиљан не би могао испевати најлепшу песму на српском језику, Santa Maria della Salute. У драмском тексту 'Од раја до безњенице' уверићете се колико сте ви били озбиљни пишући о љубави, не само колико је Ленка била озбиљна у љубави према Лази Костићу. Будите поносни што сте део једне књижевне породице којој од вечерас припадате и званично, на чијем је челу Србобранка Ленка Дунђерски. Негујте култ Ленке Дунђерски", поручио је младим песницима Суботички.