Српски  Magyar 

"Музика наших предака" по 20. пут

Србобран је у суботу био домаћин јубиларне, XX манифестације "Музика наших предака", коју традиционално организује Мађарско културно-уметничко друштво "Арањ Јанош". Од првог скупа пре 21 године, у организацији Гојка Алиловића и уз подршку Киш Чабе, који је најављен једноставним плакатима формата А4, од Сомбора до Кикинде, а резултирао жестоком журком до зоре, одмах се знало да ће "Музика наших предака" постити традиционална и расти из године у годину.

"Са радошћу можемо да се похвалимо да је наступ имало више од 40 музичких уметника. Концерт организујемо већ 20 година и желимо то да чинимо у будућности, како бисмо код омладине побудило интересовање за традиционалном музиком мађарског народа, уједно тако чувајући свој културни идентитет. По утисцима публике видим да су уживали у програму, што нам је знак да смо успели у својој мисији", оценила је Ангела Роботка, председница МКУД "Арањ Јанош", и захвалила свима који су помогли да се манифестација одржи, посебно општини Србобран.

Концерт је био замишљен да представи инструменталну и вокалну изворну народну музику, део богате мађарске народне музичке баштине из свих делова земаља у којој живи мађарска заједница.

Дружењу и забави у холу ОШ "Јован Јовановић Змај" присуствовао је и Радивој Дебељачки, председник општине Србобран. "Част ми је и задовољство што сам у прилици да присуствујем 20. јубиларној манифестацији ‘Музика наших предака’. Од изузетне је важности да подржавамо овакве манифестације, јер су управо оне одраз мултикултуралности на коју смо у нашој заједници изузетно поносни. Наравно да ћемо се трудити и у будуће да снажно подржавамо овај и сличне догађаје, како би неговали традицију и толеранцију различитих култура и народа", поручио је Дебељачки.