Српски  Magyar 

"Микрокосмос Војводине" - концерт класичне музике

Дом културе Србобран организоваће у уторак, 15. марта, концерт класичне музике под називом "Микрокосмос Војводине" - Музичка баштина мултинационалне Војводине. У концерту соло песама за глас и клавир, учествују Агота Виткаи Кучера, сопран, и Јелена Симоновић Ковачевић, клавир.

На програму ће бити дела Јосифа Шлазингера, Ивана Ковача, Исидора Бајића, Ђуле Виткаија, Микулаша Шнајдер Трнавског, Јосифа Мариковића, Ерне Кираља, Крешимира Барановића, Рудолфа Бручија, Жоржа Енескуа и Пала Абрахама.

"Уметнице из Новог Сада, Агота Виткаи Кучера и Јелена Симоновић Ковачевић, направиле су пројекат да 'оживе' и прикажу уметничко стваралаштво композитора који су деловали у Новом Саду и Војводини, али и композитора који су најрепрезентативнији представници појединих националних мањина. Оне су тим поводом припремиле концерте соло песама који ће бити изведени вишејезично, на матерњим језицима композитора који су их писали. Припремљен је избор соло песама композитора Исидора Бајића, Јосифа Маринковића, српске националности, Ђуле Виткаи и Ерне Кираља, мађарске националности, Ивана Ковача русинске националности, Пала Абрахама, немачке националности, Рудолфа Бручија и Крешимира Барановића, хрватске националности, Микулаша Шнајдер Трнавског, словачке националности, Жоржа Енескуа, румунске националности, и Јосифа Шлезингера, Јевреја, композитора из Сомбора. Кроз кратак наратив о композиторима и стилским одредницама њиховог стваралаштва, уметнице воде слушаоце кроз несвакидашњи музички програм састављен од дела која је готово немогуће чути данас на концертним подијумима у Србији и региону", наводи се у најави концерта.

Доктор уметности Агота Виткаи Кучера, редовни је професор на Академији уметности Универзитета у Новом Саду. Дипломирала је на два одсека Академије уметности у Новом Саду: Одсеку за општу музичку педагогију и Одсеку за соло певање у класи проф. мр Вере Ковач Виткаи (1997, 1998.). Магистарске студије завршила је такође на Академији уметности у Новом Саду 2002. године у истој класи, а звање Мастера музичких уметности стекла је 2010. године. Титулу доктора наука стиче 2013. године на Интердисциплинарним и мутидисциплинарним студијама и истраживањима у оквиру Универзитета у Новом Саду (АЦИМСИ), а титулу доктора драмских и аудиовизуелних уметности 2018. године на Академији уметности у Новом Саду, Универзитета у Новом Саду.

Магистар Jeлена Симоновић Ковачевић је дипломирала 1998. године на Академији уметности у Новом Саду на одсеку за клавир у класи проф. Кемала Гекића. Магистрирала је 2002. на Сиракушком универзитету (Сиракуза, Њујорк, САД), одсек за клавир у класи проф. Веи Ји Јанга. Три године касније уписује магистарске студије из клавирске педагогије на Мизури универзитету (Колумбија, Мизури, САД). Тренутно је на завршној години докторских студија из извођачких уметности на Академији уметности у Новом Саду, под менторством проф. Кемала Гекића. Усавршавала се на мајсторским курсевима код међународно признатих уметника (Наум Штаркман, Борис Берман, Арбо Валдма, Рита Кинка, Дајана Андерсен, Иан Џонс и други). Више од 12 година је радила у Музичкој школи Исидор Бајић у Новом Саду као професор клавира, а као хонорарни асистент на Академији уметности у Новом Саду од 2002 до 2005. Од 2014. ради на Академији уметности у Новом Саду на Катедри за клавирски практикум, а од 2018. постаје и шеф катедре. Постаје први доцент у историји Академије уметности за предмет Упоредни клавир 2020. године.

Службени лист