Српски  Magyar 

Одржан 27. музички фестивал "Златна цитра"

Србобран је по 27. пут био домаћин манифестације "Златна цитра", традиционалног, такмичарског музичког фестивала за децу из основних и средњих школа са територије целе Војводине. Ове године учествовало је више од 80 такмичара из 12 општина Војводине. Покровитељи "Златне цитре" били су: општина Србобран, Фондација Bethlen Gábor из Будимпеште, Мађарски национални савет, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Издавачки завод "Форум" Нови Сад, као и Основна школа "Јован Јовановић Змај". 

"Данас је празник, празник цитраша. Већ 27. пут за редом организујемо ову манифестацију, чији је организатор увек био Клуб љубитеља цитрашке музике, односно сада већ Културни центар Гион Нандор, а школа 'Јован Јовановић Змај' нам је домаћин. Двадесет и седам година је довољан доказ да је ова манифестација за школску децу Војводине нашла своје место на палети народних музичких смотри мађарске националне заједнице, и ову традицију ћемо настојати да негујемо и у будућности.

Прва 'Златна цитра' била је организована као пратећа приредба велике манифестације 'Дуриндо' и 'Ђенђешбокрете', која је те 1995. године организована у Србобрану. Иницијатор првог такмичења била је наставница музичког васпитања Ибоља Затко. Због лепог одзива деце, следеће године смо поново организовали сусрет и тако из године у годину, све до данас.

Данашњи дан је опет доказао да постоје они упорни, они који желе да наставе да се доказују, а са друге стране ми смо ту да им пружимо прилику, и да слушамо лепу музику. Дошли су такмичари из 12 војвођанских општина, са програмом који карактерише доста млађих цитраша, што је и добро за будућност манифестације. Поново имамо цитраше из Србобрана што значи да уз одређени напор можемо поново да наставимо путевима наших предака цитраша Ројтавог Галаија, познатог из Гионових романа. Крајем прошле године поново смо издали проширено издање монографије Србобранске цитре", рекао је Деже Немет, председник Културног центра Нандор Гион. 

Чланови жирија били су Борши Ференц, професор народне музике, и Габриела Сабо, уредница Радио Новог Сада. Бронзану плакету добила су три оркестра/извођача, а сребрну и златну плакету пет оркестра. Осим тога подељене су три специјалне златне награде. Додељена је и "Златна цитра" која се сматра највишим признањем у овом рангу такмичења. Организатори су доделили и захвалнице професорима и наставницима, који су децу више месеци припремали за ово јединствено такмичење.

Службени лист