Српски  Magyar 

Млади таленти изложили радове у Дому културе

У Галерији Дома културе Србобран синоћ је отворена изложба "Моје (наше) време уз цртеж и слику" која љубитељима ликовне уметности на увид доноси радове настале током реализације пројекта "Школа цртања и сликања". Ову школу у Галерији Дома културе водио је мастер ликовне уметности Ђорђе Ћорић, а похађале су је особе заинтересоване да своју животну професију пронађу у области ликовне уметности, као и млади жељни да још на почетку образовања усвоје основна цртачка и сликарска знања.

Соња Стојновић, директорка Дома културе, изразила је приликом отварање изложбе задовољство великим интересовањем младих у Србобрану да буду део "Школе цртања и сликања", те да је окупљање и рад у Галерији ДК било прилика да се открију нови ликовни таленти и на време крену правим развојним путем. "Потреба за овом врстом рада са младим била је исказана од стране грађана и зато смо се одлучили да осмислимо и реализујемо пројекат. Они су добили прилику и успели да пуно тога науче у раду са професором ликовне уметности Ђорђем Ћорићем и оно што смо добили као резултат је одлично - пред нама је добра изложба цртежа и слика, пажљиво бираних, којим се јавности по први пут представљају млади таленти. Управо због тих резултата желимо да пронађемо начин да 'Школа цртања и сликања' поново буде организована и траје још дуже", рекла је Стојновић. 

Пројекат је осмислио мастер ликовне уметности Ђорђе Ћорић.

"Време поклоњено идејно-креативном стваралаштву је време уложено у лични развој како моторичког  тако и духовно-емотивног дела нашег бића. Изложба 'Моје (наше) време уз цртеж и слику' је настала као продукт вишемесечног индивидуално-групног рада унутар пројекта под називом 'Школа цртања и сликања', у простору Галерије Дома културе у Србобрану.

Основа пројектне идеје потекла је од тога да Ђорђе Ћорић као професор ликовне културе има жељу да пренесе знање и техничко умеће ученицама које су се одлучиле да средњошколско образовање наставе у Средњој школи за дизајн 'Богдан Шупут' у Новом Саду. Галерија Дома културе у Србобрану је постала центар рада, простор уметничког учења и креативног прожимања у дисциплинама цртање, сликање и вајање, у периоду фебруар - мај, потпомогнут општином Србобран. Ученице Ана Станојевић и Јања Шарчев су успешно положиле пријемни и потврдиле квалитетан и предан рад у претходних неколико месеци.

Програм целокупног пројекта био је окренут синтези креативних енергија међу полазницима и размени едукативно-идејних стечених искустава. Поред ученица које су се спремале за пријемни испит, часовима су присуствовале ученице од 5. до 7. разреда које су биле позване да уче и раде кроз припремну наставу. Старију групу чини различит спој доби полазника и управо та синергија различитости је довела до високо квалитативних стваралачких решења.

Радови реализовани кроз технику цртежа указују на вишеслојно истраживање основа цртачке дисциплине кроз анализу поставки мртве природе. Изложбени простор красе студије мртве природе у техници оловке са композицијама самосталног предмета или организоване групе предмета унутар слободне драперије.

Након часова поклоњених сагледавању и упознавању односа међу елементима унутар постављених композиција, радило се на слободном тематском  истраживању сваког од полазника у слободној форми, изразу и техници. Поред мртвих природа изложбу красе цртежи и слике које указују на потпуни индивидуализам и креацију која је испољена кроз слободу одабира мотива, теме и технике унутар ослушкивања властите стваралачке енергије. Кроз цртеж и слику упознајемо себе и представљамо се другима. Кроз начин рада и унутар самог дела можемо да сагледамо аутора дела и универзум који нам пружа неограничене асоцијативне методе сагледавања. Време поклоњено стваралаштву је време где говоримо о себи на језику који сви могу да разумеју", записао је о овој изложби и претходном раду мастер ликовне уметности Ђорђе Ћорић.

Учесници пројекта "Школа цртања и сликања" и изложбе под називом "Моје (наше) време уз цртеж и слику"

Припреме за упис у Средњу уметничку школу "Богдан Шупут": Ана Станојевић и Јања Шарчев

Дечија група (позвани да уче уз ученице које се припремају): Николина Крунић, Сара Трбојевић, Блажањик Ченге, Сташа Ђурић и Теодора Мијић

Старија група: Ласло Пејдл, Михајло Мркшић, Јована Мркшић, Ребека Вухингер, Ивана Ђурић, Роберт Ритер, Илија Ритер, Анђела Чаленић, Ивана Пенчић, Магдалена Шеатовић, Драгица Јелић, Аранка Дробњик, Светлана Пајић Јојкић, Ивана Мацура, Јулкица Медурић, Вања Мијић, Маја Сакирји, Милица Благојевић и Виолета Келечевић