Српски  Magyar 

Откривен споменик Ленки Дунђерској на Тргу слободе

Трг слободе у Србобрану од данас краси и споменик Ленки Дунђерској у природној величини. Пројекат "Повратак Ленке у родни крај" заједно су реализовали Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, и Општина Србобран. На свечаности организованој у оквиру традиционалне манифестације поводом доделе књижевне награде "Ленкин прстен", споменик су открили Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу, информисање и односе са верским заједницама, и Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран. Ленкину статуу израдио је академски вајар Стеван Филиповић, а изливена је у Уметничкој ливници Станишић.

"Са поносом истичем да смо заједно са Општином Србобран успешно реализовали пројекат 'Повратак Ленке у родни крај'. Покрајински секретаријат за културу, информисање и односе са верским заједницама суфинансирао је израду споменика Ленки Дунђерској, жени која је обележила српску књижевности на начин што је захваљујући њој настала најлепша љубавна песма на српском језику - Santa Maria della Salute. Чињеница је да су жене одувек биле инспирација многим писцима, жене заузимају посебно место у књижевности, а Ленка је то била за великог Лазу Костића. Била је инспирација и за сликаре, а сада је то постала и у вајарству; израђен је један прелепи споменик посвећен управо њој. И овај повратак Ленке у Србобран део је манифестације 'Ленкин прстен', која се одржава од 2006. године и такође је подржава наш секретаријат. Бројни су пројекти када је у питању култура које реализујемо са Општином Србобран, и не само култура и не само од стране Покрајинског секретаријата за културу, информисање и односе са верским заједницама; један од најважнијих у овом тренутку је реконструкција Дома културе и надамо се да ћемо следеће године 'Ленкин прстен' организовати у поптуно новом простору, у новом сјају", рекла је Милошевић.

Обраћајући се присутним грађанима на Тргу слободе, председник Општине Србобран Радивој Дебељачки је истакао да је откривање споменика још један искорак у правом смеру у организовању "Ленкиног прстена", али и у науму да се сачува и најширој јавности осветли богато културно наслеђе на којем Србобран стоји и развија се. 

"Ленка Дунђерски је симбол лепоте, љубави, младости, али и симбол породице Дунђерски која је оставила дубок траг у нашем граду, али и много шире на овим просторима. Они симболизују културни идентитет Србобрана и Војводине, али ми увек с поносом истичемо да су Дунђерски одавде кренули у развој, са ових улица и са ових тргова су започели све оно што су остварили касније и по чему их се сећамо и данас. Зато ми је посебно драго што је Ленка поново на нашем тргу, поново 'шета' са својим суграђанима. Тако је и представљена, то је била и замисао, и надам се да смо успели у том задатку. Надам се и да ће присуство споменика пробудити код свих да поново размишљамо о породици Дунђерски, која је, нажалост, после Другог светског рата доживела неправду, била је скрајнута и о њој се није разговарало. Данас имамо прилику да породицу вратимо на велика врата и да причу о њој поново отворимо за све наше суграђане", није крио задовољство Дебељачки. 

Према његовим речима, израда споменика коштала је 2,5 милиона динара и ову суму заједно су обезбедили Покрајински секретаријат за културу, информисање и односе са верским заједницама и Општина Србобран.

"Покрајински секретаријат за културу, информисање и односе са верским заједницама је сјајан партнер Општине Србобран. Заједнички смо финансирали израду споменика, али ово је само један од пројеката на којим сарађујемо. За другу фазу реконструкције Дома културе издвојено је 63 милиона динара како би све било завршено. Циљ је реконструисати и Трг слободе и тако добити једну заокружену целину, и у културном и у туристичком смислу", рекао је Дебељачки.   

За свечану прилику добродошлицу Ленки Дунђерској на Трг слободе пожелео је стиховима песме Santa Maria della Salute Лазе Костића, песник Горан Благојевић.