Српски  Magyar 

Анђели Смајић додељено "Ленкино перо"

Доделом награде и похвала "Ленкино перо", које се у оквиру манифестације "Ленкин прстен" додељују младим песницима на конкурсу за најбољу љубавну песму у конкуренцији ученика, у недељу је свечано окончан седмодневни културни програм током којег Србобран сваке године слави љубав, поезију и причу о Ленки Дунђерској.

Жири који је Драгици Стојановић доделио „Ленкин прстен“ за 2022. годину, донео је и одлуку да овогодишња победница конкурса за најбољу љубавну песму у конкуренцији ученика, буде Анђела Смајић, ученица Гимназије "Светозар Милетић", за песму "Април". Анђели је припала награда "Ленкино перо", а истоимене похвале за 2022. Годину додељене су: Тамари Каси, за песму "Моје тело је музеј"; Теодори Момчиловић, за песму "Ватра", и Биљани Јацић, за песму "Постоји ли разлог?". Песме на конкурс послала су 24 ученика.

"Песме сам почела да пишем још у основној школи, а уз професорку књижевности Славицу Филиповић у Гимназији сам се снажније заинтересовала за поезију и она ми је помогла да продубим писање. Највише се бавим љубавном тематиком и ово је други пут да учествујем на конкурсу за 'Ленкино перо'. Победа за коју сам чула на часу српског језика, веома ме је изненадила, чудно ми је да човек у 17. години већ победи на неком конкурсу", рекла је победница Анђела Смајић, која, иначе планира да наставим да се бавим поезијом и да упише Филолошки факултет.

О младим песницима и њиховом избору да животне одгонетке и истине покушају да потраже у стиховима, говорио је Селимир Радуловић, књижевник, антологичар и управник Библиотеке Матице српске.

"Ови млади песници ухватили су се у коштац са једном великом темом, са темом љубави, у свету који се множи и расте бројем, али не лепотом и даром живота, као што је то савремени свет где нема љубави; они су се баш ухватили у коштац са том великом темом. Са разлогом је свети Павле говорио - ако немаш љубави звоно си које јечиш; ако имаш љубави имаш све! Због тога је и значај песника у савременом свету велики. Обично се каже - чему песници у оскудна времена, ово је можда једно од најоскуднијих времена, али савремени песник је неопходан, он је опомена савременом човеку и свету, он му указује да је кућу окренуо наопако и да је треба вратити у природни положај, ту лежи изузетни значај сваког песника данас и овде", рекао је Радуловић,

Дејан Корцеба, директор Дома културе Србобран, истакао је да ова установа чини све да промовише поезију и књижевност уопште, те да је и награда "Ленкино перо" осмишљена у циљу промоције песништва међу младим људима.

"Надамо се да ћемо пружити подстрека младима да негују поезију, да јој се посвете читајући и слушајући песме и песнике, тако ће неки од њих почети и да и на тај начин изражавају своје емоције. Потребно је поново однеговати дух романтизма који је одликовао крај XIX века код нас, посебно у контексту међуљудских односа и посвећености другој особи, односом поштовања и љубави. Циљ је награду проширити на други простор, разговара се да ли у њу увести само општине и градове који имају везу са породицом Дунђерски, или ићи и шире, и та одлука још се разматра. Свакако је да ће од следеће године 'Ленкино перо' прећи границе наше општине Србобран", рекао је Корцеба. 

 

Службени лист