Српски  Magyar 

Дух Херцеговине у Дому културе Србобран

У Дому културе Србобран у петак су представљене две књиге - Српско национално питање у Босни и Херцеговини: историјски процеси, личности и идеје, зборник радова са научног скупа историчара "Ћоровићеви сусрети 2022. године", који су традиционалну одржавају у Гацку, као и књига Земљом Херцеговом, аутора Алексе Вучковића и Радомира Вучковића, који је уједно и директор Народне библиотеке у овом херцеговачком граду.

Овај програм први је корак у успостављању сарадње Дома културе Србобран и Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" и Народне библиотеке из Гацка. Везу коју данас покушавају живот удахнути културни радници два града, први су успоставили преци Дунђерских, који су крајем XVII века из села Вишњева, крај Гацка, преселили у Бачку, у Суботицу а затим у Србобран.   

Аутори књиге Земљом Херцеговом, Радомир и Алекса Вучковић, преточили су око 180 документарних емисија о више од 50 херцеговачких села у књижевно дјело које, према речима рецензента др Милана Мицића, представља на једном месту организовано сачувано културно насљеђе и књига јесте трајан споменик једног народа. Она је потребна покољењима, онима који долазе, јер је све мање оних који широм Херцеговине данас, барем у некој мери, живе на начин како су живели наши преци. "Захваљујући овој књизи, село у херцеговачком кршу неће престати да живи. Она представља добар материјал за нека будућа антрополошка, етнолошка и социолошка истраживања, а тиме ће бити и непроцењива грађа за све будуће генерације", речено је на промоцији.

О књигама су говорили историчар, др Милан Мицић, генерални секретар Матице српске, Радомир Вучковић, директор Народне библиотеке Гацко и један од аутора књиге Земљом Херцеговом, као и Драго Паповић, председник СКПД "Просвјета". Програм су употпунила и два вредна уметничка наступа - одломак из монодраме Зорана Суботичког "Ја Лазар" извео је глумац Миодраг Петровић, док је вокална солисткиња Марина Бранков отпевала песму "Што те нема" Алексе Шантића.