Српски  Magyar 

Књижевно вече у Народној библиотеци

Народна библиотека Србобран Вас организоваће у уторак, 25. априла, промоцију романа Јесен у фирангама заборављеног пенџера, ауторке Миле Јојкић Војновић.  Гости вечери биће Мирјана Штефаницки, књижевна критичарка, и Добривоје Антонић, рецензент књиге. У музичком делу вечери наступиће сама ауторка романа, која ће на хармоници изводити староградске песме. Књижевно вече заказано је за 18.00 часова, у читаоници Народне библиотеке.

Роман Јесен у фирангама заборављеног пенџера, Миле Јојкић Војновић, прати животе два брата рођена у паорској кући. Самим рођењем судбински су били предодређени да остану на селу, на салашу, на њиви, да наследе дедовину и очевину. Да се ожене и разгранају породично стабло, дарујући синове који ће са поносом носити њихово презиме. Старији је остао на селу, а млађи се запутио у оближњу варош, на занат, и остао у вароши до краја живота. Били су различити по нарави, по темпераменту, али имали су нешто заједничко, мада сваки на свој начин. Била је то љубав према жени. Старијег, вечна љубав према једној жени, а млађег љубав према свим женама у које би се заљубио на први поглед. Имала су браћа још нешто заједничко: због својих љубави патили су цео живот, због тих љубави патили су и њихови најближи.

"На плодном књижевном пољу војвођанске равнице никао је прелепи, нежни изданак орхидеје, роман првенац Миле Јојкић Војвновић. Четири књиге у једној отварају се као цветови, једна по једна латица, да би тек на крају уживали у лепоти мириса и нежних боја. И када затворите књигу дуго, дуго ће вам остати напуњена сва чула запажањима бескраја људске душе. Пре него отворите ову књигу, дубоко удахните, обимна је, а чита се у даху", записао је Добривоје Антонић, рецензент књиге.

Службени лист