Српски  Magyar 

Одржана XXVIII "Златна цитра"

Србобран и Основна школа "Јован Јовановић Змај" били су у суботу по XXVIII пут домаћини "Златне цитре", традиционалног такмичења младих цитраша, узраста основних и средњих школа Војводине.

"Почетком деведесетих година прошлог века са прашњавих тавана, са дна ормана, поново је откривен стари заборављени народни инструмент који су наши преци, због једноставности израде користили углавом крајем XIX и у првој половини XX века. Поред ње су се и веселили и туговали. Почетком деведесетих година прошлог века старији цитраши почели су интензивно да предају знање младима и научили их вештинама и лепоти звука овог инструмента.

У суботу су се на празник цитраша у Србобрану, окупили млади цитраши из 11 општина у Војводини, који су своје знање одмерили у категоријама које одговарају њиховом узрасту. Место окупљања је као и предходних година била хол школе, а организатор Културни центар Гион Нандор.

Такмичење које је почело у 14 часова обележили су прелепи, весели музички звуци. Дошли су цитраши из Новог Сада, Темерина, Светозара Милетића, Телечке, Бачке Тополе, Кањиже, Чоке, Сенте, Падеја и Мужље, уз цитраче из Србобрана, тако да је организатор угостио око 100 такмичара заједно са њиховим наставницима.

Организацију такмичења ове године су помогли Општина Србобран, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине ‒ националне заједнице, Национални савет мађарске националне мањине, Удружење љубитеља ручних радова из Србобрана, Културни центар Гион Нандор, Издавачка кућа Форум, Нови Сад, и већ поменута Основна школа 'Јован Јовановић Змај' који је 28. пут за редом уступила простор младим цитрашима", саопштили су организатори.

Службени лист