Српски  Magyar 

Деца за децу - изложба "Отисак Србобрана у цртежу и графици"

У Галерији Дома културе Србобрану отворена је изложба слика насталих током Школе цртања за младе. Мастер ликовни уметник Ђорђе Ћорић радио је са децом на пројекту под називом "Отисак Србобрана у цртежу и графици", који је ове године имао и хуманитарни карактер. Радови настали током радионице понуђени су на продају, а сав прикупљени новац биће усмерен у лечење деце из општине Србобран. У понуди се налазе 32 рада 25 младих аутора, плус пет графика ментора Ђорђа Ћорића.

"Ово је изузетан догађај због тога што су га обележили удружени рад, таленат и љубав деце, младих уметника, заједно са хуманим осећањима и идејом да се некоме помогне. Дела су настала на ликовној радионици, коју је у Дому културе водио Ђорђе Ћорић током јуна месеца, на тему Србобрана. Сав прикупљени новац биће уплаћен Дому здравља у Србобрану, како би се обезбедили лекови и помагала за лечење четворо србобранске деце, са тешким здравсвеним проблемима", истакао је на почетку отварања изложбе Дејан Корцеба, директор Дома културе.

Ликовни уметник Ђорђе Ћорић није крио задовољство и понос због резулатата за који су највише заслужни учесници у радионицама. "На првом месту, морам се захвалити родитељима деце, јер су препознали таленте своје деце и што разумеју да је потребно радити на његовом развоју, због чега децу већ годинама уписују на ликовне радионице. Такође, хвала Дому културе и локалној самоуправи што имају слуха за потребе својих грађана, и на послетку се захваљујем мојим малим другарима. Задовољство је бити им ментор и радити са њима. Код мене се развила потреба да на неки начин помогнем деци, на то ме је подстакла трагедија која се недавно десила у нашем школском систему. Изложби сам дао име 'Отисак Србобрана у цртежу и графици', разумљиво, јер је тема наше место, а отисак је нешто својствено уметности, али и свим људима који су икад оставили трага на овој планети. Када такав отисак начине деца, то је посебно, јер су искрени, показују љубав неспутано и имају жељу да учине правичне, добре ствари", рекао је Ћорић и саопштио да је одлучио да неке своје радове донира и тако пружи додатни допринос продајној изложби.

Председник Општине Србобран, Радивој Дебељачки, желео је личним присуством да пружи пуну подршку младим уметницима и лично им честита на исказаној хуманости.

"Скоро нисам био на неком догађају на ком је овако добра атмосфера, толико младих људи шири много позитивне енергије. Морам да се захвалим деци, њиховим родитељима, Ђорђу Ћорићу, директору Корцеби и запосленима у Дому културе, јер су одлично организовали све ово и помогли да се оствари хумана мисија. Драго ми је да се хуманост шири кроз сва три места наше општине, на различите начине, а данас својим примером доброту и несебичност исказују и наша деца. Честитам им на томе, ово је одличан пример доброте за све наше грађане. Ми ћемо се потрудити да се та хуманост одржи и да се настави у будућности", поручио је Дебељачки.

Већи број слика на изложби већ је резервисан, али има још радова који немају новог власника, а било би лепо да их неко откупи. Такође, у ДК је постављена кутија за донације. Дом културе је формирао и трочлану комисију која ће бити одговорна за транспарентно и одговорно поступање са прикупљеним средствима.