Српски  Magyar 

Расписан конкурс за песничку награду "Милан Дунђерски"

Народна библиотека Србобран расписала је конкурс за доделу интеркултуралне омладинске песничке награде "Милан Дунђерски". Конкурс је отворен до 31. децембра 2023, а награда ће бити додељена на свечаној церемонији у Србобрану, фебруара 2024. године, на дан песниковог рођења.

"Народна библиотека Србобран је 2019. године установила песничку награду 'Милан Дунђерски' на иницијативу професора Милана Ђорђевића. Годину дана раније објављена је двојезична српско-мађарска књига изабраних песама Милана Дунђерског 'Песник је попут Прометеја – A költő akár Prométheusz', коју су уредили Милан Ђорђевић и др Харгита Футо Хорват, а друго, допуњено издање је изашло из штампе почетком прошле године.

Намера оснивача награде је да трајно сачува успомену на угледног, завичајног песника и хуманисту, те подстакне међународну интеркултуралну сарадњу омладине у наднационалној заједници слободног уметничког духа. Овом одлуком библиотека у Србобрану настоји да прогресивно и континуирано даје допринос принципијелној одбрани и афирмацији аутентичних књижевно-естетских квалитета и универзалних људских вредности, остварених у поезији даровитих младих песника, који пишу на српском, мађарском, хрватском, буњевачком, црногорском и босанском језику.

Награда 'Милан Дунђерски' ће следеће године бити додељена пети пут за уметнички најуспелију и хуманистички мисаоно најдубљу необјављену песму написану на српском, мађарском, хрватском, буњевачком, црногорском и босанском језику у две категорије: за ученике средњих школа и студенте у земљи и иностранству.

Награђени аутори, о којима ће одлучивати чланови жирија из реда стручњака афирмисаних на пољу књижевности, ће добити диплому, двојезичну књигу о Милану Дунђерском и новчану награду, а песме ће им бити објављене у књижевним часописима.

Додатна мотивација за учеснике овогодишњег јубиларног конкурса може бити и намера Милана Ђорђевића, професора Гимназије у Србобрану, др Харгите Футо Хорват и др Ане Стјеље, председнице жирија, да у сарадњи са Народном библиотеком Србобран пету годину постојања награде обележе објављивањем књиге, која ће садржати награђене песме, стручна образложења, податке о ауторима и извештај о досадашњем раду и значају награде.    

Заинтересовани аутори на конкурс могу да пошаљу највише две своје необјављене песме на следећу имејл адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., с назнаком 'За песнички конкурс'.

Песме написане фонтом Times New Roman (величина слова 12), ћириличним или латиничким писмом, треба послати у два одвојена Word фајла: у првом су песме потписане шифром, а у другом је решење шифре, које мора да садржи име и презиме, адресу, број телефона, имејл адресу, назив и седиште средње, или високошколске установе коју аутор похађа.

Контакт за додатне информације: 021.730.185 (Андреа Пинтер, директорка Народне библиотеке Србобран), и Фејсбук профил Народна библиотека Србобран", наводи се у тексту конкурса.