Српски  Magyar 

Седам песама у ужем избору за "Ленкин прстен"

Седница жирија за доделу књижевне награде "Ленкин прстен", награде за најбољу љубавну песму на српском језику, одржана је у Новом Саду, 09. новембра 2023. године.

Жири, у саставу: др Зоран Ђерић (председник), др Драгана В. Тодоресков (чланица) и Биљана Пушкар (чланица), пратећи песничку продукцију између две доделе награде, у периодици и самосталним збиркама, запазио је већи број песама савремених српских аутора на љубавне теме. Издвојио је у ужи избор седам аутора и наслова:

  1. Марија Радић, “Ноћ над ноћима”, у књизи Непристајање, Архипелаг, Београд 2023.
  2. Небојша Лапчевић, “Ноктурно меког ткива”, у Летопису Матице српске, Нови Сад, септембра 2023.
  3. Ненад Шапоња, “Сигурност је имати душу негде ван себе”, у књизи Психологија гравитације, Прометеј, Нови Сад 2023.
  4. Милица Шпадијер, “Љубав”, у Летопису Матице српске, Нови Сад, октобар 2023.
  5. Ана Ристовић, “Прави наслов”, у књизи Ту, Архипелаг, Београд 2023.
  6. Радинко Крулановић, “Плес који не мари за речи”, из књиге Хероји без адресе, Институт за српску културу, Никшић; Матица српска - Друштво чланова у Црној Гори; Свевиђе, Никшић 2023.
  7. Сунчица Радуловић Торбица “Фрушкогорска пасторала”, у Летопису Матице српске, Нови Сад, јул-август 2023.

На седници која ће бити одржана 14. новембра биће донета одлука о најбољој песми, док ће награда "Ленкин прстен" бити додељена 18. новембра 2023. године, на свечаности коју ће организовати Дом културе у Србобрану.

Званичан програм започиње у понедељак, 13. новембра у 19.00 часова, отварањем изложбе слика са ликовне колоније „У Ленкином прстену”, у Галерији Дома културе Србобран.

У четвртак, 16. новембра у 19.00 часова, очекује нас музичко-поетско вече "Обећао си ми" са Мирјаном Бобић Мојсиловић, у сали Малог позоришта.

У петак, 17. новембра у 19.00 часова, је "Ленкино сазвежђе", програм који окупља претходне добитнике награде "Ленкин прстен"; сала Малог позоришта.

У суботу, 18. новембра у 19.00 часова, заказана је свечана додела књижевне награде "Ленкин прстен" за најлепшу љубавну песму објављену у претходној години на српском језику; сала Малог позоришта.

На самом крају овогодишње манифестације, у недељу, 19. новембра у 19.00 часова, млади песнички таленти представиће своју љубавну поезију и том приликом ће бити додељена награда "Ленкино перо", у две категорије: за узраст 7. и 8. разреда основне школе и узраст средњих школа.

Манифестацију су подржали Општина Србобран, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине и Министарство културе Републике Србије.