Српски  Magyar 

Дечији ручни радови у Галерији Дома културе

Галерија Дома културе Србобран изложила је разне уметничке радове бројне србобранске деце који су настали на радионицама Удружења грађана "Рука спаса". Изложба је, како је речено, доказ да млади нису заинтересовани само за модерне технологије, телефоне и рачунаре, већ и за многе друге области и активности кроз које могу показати своје таленте и интересовања.

Изложбу у Галерији Дома културе отвориле су Милица Зарић, заменица председника Општине Србобран, и Савка Лазић, председница "Руке спаса".

"Хвала свим активисткињама 'Руке спаса' које већ годинама организују ове радионице. Оне су прилика да деца усвоје нове вештине, да се упознају на који начин се некада израђивани разни ручни радови и производи, а за нас је важно да им отворимо простор да покажу своје таленте и могућности, као и да од заборава сачувамо и на нове генерације пренесемо стара знања и старе технике", рекла је Милица Зарић и поновила да је локална самоуправа спремна да увек подржи све активности које у фокус стављају младе људе.

Савка Лазић, председница "Руке спаса", захвалила је Општини Србобран за сваку врсту помоћи, јер без ње радионице не би могле бити организоване, али и да је свако издвајање и улагање ове врсте добра одлука најбоље потврђује све веће интересовање деце за учешће и дружење на радионицама. "Овога пута децу смо позивали само путем медија, без директних контаката у школама, и имали смо их на радионицама чак 53. Претходни пут смо имали више од 100 малишана и то је број који ми не можемо да примимо у нашим просторијама, у којима најрађе радимо јер су у њима наше машине и опрема. Користимо увек прилику да их упознама са традицијом, овога пута посебно смо се трудили да их упознамо са материјалима, вуном, памуком, сомотом и другим; све је рађено ручно и деца су се упознала са такозваним фирцањем. Најмлађи полазник имао је 4, а најстарији 16 година. Веома смо задовољни како су радили, колико су били заинтересовани, и стварно су се радовали изложби. Имамо вредну и креативну децу, децу за сву похвалу, и већ сада могу најавити нова дружења и нове радионице", рекла је Савка Лазић.