Српски  Magyar 

Одржан традиционални Светосавски концерт КУД-а "Бард"

Љубитељи фолклора и изворног музичког наслеђа поново су овог јануара имали прилику да уживају у наступу КУД-а "Бард", на традиционалном концерту који се сваке године одржава поводом обележавања великог празника Светог Саве. Још једном је хала Центра за спорт и туризам била испуњена до последњег места и још једном је, мада није било претходне дилеме, потврђено да ово културно-уметничко друштво на најбољи начин чува традицију и народно наслеђе, преносећи кроз игру и песму на најмлађе нараштаје све вредности прошлих времена - да се не заборави, да се не угаси оно што нас одређује као народ и заједницу.

Светосавски концерт "Барда" прилика је за велико дружење и потврду заједништва, под окриљем првог српског просветитеља и првог архиепископа.

"Свети Сава није добио своју светост рођењем својим, он је потекао из добре, часне породице чији су родитељи, такође, светитељи. Он је неко ко је својим очима гледао подизање највећих светиња нашега рода, светитељ који се предао Богу и служби Богу. Личност Светога Саве је синергија љубави, благодети и благослова божијег, и његове велике вере коју је показао тиме што је отишао на Свету гору и тамо се потпуно предао Богу. Личност Светога Саве је личност просветитеља и учитеља, он је оснивач школства, написао је житије свога оца, написао је многа писма која представљају темељ образовања. Подизао је поред манастира и велике болнице, помагао је сиротима. Показао је љубав према свакоме човеку без обзира како се ко исповеда и које је вере. Љубав Светога Саве неодвојива је од Бога. Ми се поносимо што је он наш просветитељ и учитељ, јер његова наука нас води у живот даље. Желим вам свима сретан и благословен празник, да једни другима помажемо, да једни друге слушамо, да једни према другима будемо онакви какав је Свети Сава био према сваком човеку. Нака благослов буде на свима вама", поручио је свештеник Горан Ранисављевић.

Поздрављајући госте и домаћине, Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, истакао је да наставак традиције одржавања Светосавског фонцерта има суштинску вредност за Србобран, Турију и Надаљ, због чега је локална самоуправа решена да увек подржи све сличне идеје и иницијативе, посебно оне које окупљају људе и граде дух заједништва. "Ту је улога КУД-а 'Бард' током целе године веома велика. Користим прилику да члановима друштва, али и свима присутним, честитам славу Светог Саву, који је у срцима свих нас и због чега ми је посебно драго да управо на овај дан имамо највећи културно-уметнички програм. Највише радује присуство великог броја деце и младих и надам се да ће тај број расти из године у годину", поручио је Дебељачки.

Добродошлицу свима у име КУД-а "Бард" упутила је Зоранка Парошки, заменица председника друштва.

"Свим нашим бардовцима честитам славу, са жељом да имају успешну сезону са пуно наступа, гостовања и дружења, да остваре нова пријатељства. Такође им желим да остану што дуже активни и тиме допринесу одржању КУД-а и очувању и неговању наше културне баштине и народног стваралаштва", рекла је Парошки и позвала децу и младе да се придруже друштву. Она је посебно захвалила Општини Србобран на сталној подршци, али и бројним другим организацијама и појединцима. "Овај концерт је доказ да помоћ није узалудна и да долази у праве руке", поручила је Зоранка Парошки.

Публика је уз домаћи КУД имала прилику да ужива и у наступу новосадског Ансамбла "Вила", а на сцени су се смењивале игре из Бачке, Баната, Кобишнице, Груже, Лесковца, београдске Посавине и других делова Србије. На реализацији концерта посебно су вредно радили уметнички руководилац КУД-а "Бард" Драгана Драпшин Мијић, са асистентима Драганом Јајић и Зорицом Ђисалов, као и уметнички руководиоци Ансамбла "Вила" Милорад Лонић, Драган Наранчић и Вања Вујичић.