Српски  Magyar 

"Златна цитра" за још лепшу слику Србобрана

Србобран је за викенд поново био стециште и средиште најбољих младих војвођанских цитраша, виртуоза на жичаном инструменту који води порекло још из средњег века, а који до нас стиже највише захваљујући мађарској националној заједници и њиховој упорности да сачува вековима настајало богато музичко наслеђе. Управо су србобрански Мађари на том задатку учинили највише, па тако данас Србобран и његова удружења и установе, имају привилегију да по 29. пут буде организатори и домаћини традиционалне манифестације "Златна цитра".

"Период од 29 година је довољан доказ да је 'Златна цитра', сусрет цитраша школске деце Војводине, нашла своје место на палети народних музичких смотри мађарске националне заједнице. Данашњи дан потврда је упорности људи који желе да наставе да се доказују као цитраши, а са друге стране, ми смо ту да им пружимо прилику и да слушамо лепу музику. Дошли су нам такмичари из 10 војвођанских места, са програмом који је примерен младим цитрашима, што је добро за будућност манифестације. Поново имамо цитраше из Србобрана, што значи да уз одређени напор можемо поново да наставимо путевима наших предака, цитраша Ројтавог Галаија, познатог из Гионових романа, као и србобранских самоуких мајстора који су сами правили и свирали овај инструмент", поручио је на почетку манифестације Деже Немет из КЦ "Гион Нандор", и подсетио да је организатор "Златне цитре" некада био Клуб љубитеља цитрашке музике, а сада Културни центар 'Гион Нандор', док је Основна школа 'Јован Јовановић Змај' домаћин већ скоро три деценије. "Ову традицију ћемо настојати да негујемо и у будућности", рекао је Немет.

Свечаном отварању присуствовао је и Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран. 

"Србобран је заједница више култура, већег броја народа, чиме се увек поносимо. Зато имамо и толико различитих манифестација којима негујемо и приказујемо своје различитости као велику вредност наше општине. Наша мултикултуралност је аутентична и верујем да се по томе разликујемо од неких других средина. Посебну захвалност упућујем организаторима ‘Златне цитре’ јер већ 29 година предано раде како би ова манифестација опстала. Знам да није лако привући људе да дођу, заинтересовати посебно децу у данашње време за нешто традиционално и организовати их да учествују. Зато желим да се захвалим и родитељима, они имају значајну улогу у афирмацији деце, како би их се све већи број укључивао у овакве манифестације. Драго ми је што то тако функционише и радује ме што деца учествују, не само у овој већ и у многим другим манифестацијама, јер је то у интересу целе наше општине", рекао је Дебељачки. 

Стручни жири овогодишње манифестицје чинили су Борши Ференц, професор народне музике, и Габриела Сабо, уредница радија Нови Сад и организатор више манифестација народне музике и фолклора. Извођачи су наступали у пет категорија: солисти нижих разреда, групе нижих разреда, солисти виших разреда, групе виших разреда и категорија средњошколаца. У незваничном делу програма учествовали су хор "Борока" и "Карокатонак". Иначе, организатори су овим поводом објавили проширено издање монографије "Србобранске цитре".

Службени лист