Српски  Magyar 

Изложба ручних радова у Дому културе

У галерији Дома културе Србобран отворена је изложба ручних радова чланова Клуба за неговање традиције и културе свих народа и народности Војводине, насталих у оквиру пројекта „aSzakkör“. Наиме, Удружење за образовање одраслих „ФЕРХА“ из Кањиже од 2021. године организује, у сарадњи са Националним институтом за културу из Мађарске, обуку за израду ручних радова и производа домаће радиности. Обука је организована за све врсте рукотворина у општинама и насељима широм Војводине, па је тако дошла и до Србобрана, и то у Клубу љубитеља ручних радова и у Клубу за неговање традиција и обичаја. Рад је почео у септембру прошле године и обухватио је по пет полазника из сваке струке, који су израду рукотворина учили уз онлајн приказ и бесплатно обезбеђен одговарајући алат и материјал.

"Унутар клуба организоване су мале групе од по пет заинтересованих за рад домаће радиности, у којима смо научили оно што су наше баке и наше мајке некада радиле, а ми смо некако заборавили на то. Од понуђених ручних радова и радиности смо ове године изабрали четири и то: изливање и израда свећа разних облика и величина, затим израда и украшавање медењака, наруквице и огрлице од перли и привезака, као и вез. Сав материјал као и видео приказ израде предмета нам је обезедио 'ФЕРХА' из Кањиже под једним условом, а то је да радове, који су настали током сезоне изложимо у јавности. Настало је око 500 разних предмета, а свако за себе може задржати што је израдио за  време трајања обуке. Све ово може се видети на изложби", објаснила је Ангела Роботка, председница Клуба за неговање традиција.

"Увек ми је драго када разна културна друштва из Србобрана виде Дом културе као кровну организацију, на услузи свим друштвима, српским, мађарским или ромским, у којој могу да прикажу своју културу, игру, песму, или ручне радове, као што је то овога пута", рекао је приликом отварања Дејан Корцеба, директор Дома културе Србобран.

Изложба је отворена до петка, 14. јуна.

Службени лист