Српски  Magyar 

Два турнира обележила лето у Србобрану

Лето у Србобрану протекло је у знаку новог вида спортског надметања, турнира у street фудбалу и street баскету који су по први пут организовани на Тргу Републике. Највише заслуга за организацију две успешне спортске манифестације које су привукле велику пажњу Србобранаца, али и становника из околних места и градова, припадају младом Тодору Шимпраги, члану Општинског већа задуженом за спорт и омладину.

"Ова два турнира прошла су више него успешно. За петнаестак вечери колико су трајала такмичења на оба турнира, верујем да се око терена скупило око 7.000 људи сви узраста, што је скоро пола наше општине Србобран. У фудбалу 'три на три' надметало се 100 играча подељених у 20 екипа, док је баскету наступало 70 кошаркаша у 17 екипа. Кроз ревијалне утакмице доктора, новинара, општинских радника, ватрогасаца, млађих селекција наших клубова и клубова из комшилука, као и кроз разна забавна такмичења, учествовало је још десетине и десетине спортиста и рекреативаца, што је одлично за Србобран и организовање забавног живота у њему", оценио је два догађаја која су обележила лето 2016. године у Србобрану, Тодор Шимпрага. Оба турнира била су хуманитарног карактера; на фудбалском је прикупљено 205.000 динара и сума је усмерена у "Бисер", а са кошаркашког ће тек бити одлучено.

Он истиче да је дуго "ослушкивао улице и људе Србобрана" и закључио да многи од оних који током лета не оду на море, планине или у бање, желе да се добро забаве у свом граду, кроз спорт, дружења, концерте и друга дешавања. 

"Невероватно је колико је позитивних реакција стигло на ова два спортска догађаја, у којима резултат није био у првом плану, већ дружење младих. Они се већ сада питају шта следи, какав турнир, чији концерт. Ово је добар начин да се људи друже, а новинар Саша Шијачић одлично је једном реченицом погодио смисао манифестација; рекао је - 'Дођите на трг, можда сретнете некога кога дуго нисте видели', што јесте један од главних циљева турнира, дружење, забава, надметање. И ми им зато спремамо нова, надам се добра изненађења. Очекују нас аматерски турнири у тенису и ножном тенису, први на тениским теренима, а други поново на Тргу Републике", рекао је Шимпрага.

Оцењујући стање спорта у општини Србобран, Шимпрага каже да се ради у отежаним околностима, које важе и за друге сфере друштва, али да је потребно подржати све спортове, а не највише новца усмаравати у фудбалске клубове, колико год тачно било да је фудбал најпопуларнији спорт. "Мора се пружити подршка и другим спортским гранама. Располажемо са девет милиона динара на годишњим нивоу и није лако подмирити све потребе, али се надам да ћемо новим буџетом овај износ увећати за нови милион динара, као и приликом ребаланса. Спортисте помажемо и кроз стипендије и могу оценити да се и поред свих проблема, општина Србобран стара о клубовима и спортистима", рекао је Шимпрага.

Каже да му је жеља да иза себе остави резултате који ће бити од користи свим становницима општине Србобран, од управо оваквих летњих турнира, до реализованих пројеката који ће унапредити спортску инфраструктуру. "Велика жеља ми је да направимо куглану у спортској хали. Имамо урађен пројекат, вредан је око 4,5 милиона динара, и верујем да би већ био реализован да немамо проблеме са употребном дозволом за објекат. Она ће ускоро бити прибављена, а како пројекат има подршку, надам се да ће надлежни покрајински секретаријат и локална самоуправа обезбедити новац за његову реализацију. Важно је да имам подршку локалне самоуправе, председника општине Нешка Честића и Општинског већа. Председник Честић је препознао енергију коју улажемо, енергију и оних који су се окупљали на турнирима, и једноставно му је поручио - За сваку идеју овог карактера имаш моју подршку. Без подршке локалне самоуправе и Центра за спорт и туризам не би било могуће све ово организовати", рекао је Шимпрага.

Као веома важно истиче и постављање рефлектора на терену у Надаљу, тако да ће моћи да се настави организација летњег турнира у фудбалу. Иначе, према његовим речима, Надаља ће ускоро кроз пројекат НИС-а "Заједници заједно", добити вредну теретану на отвореном. Шимпрага најављује и обнављање Новогодишњег турнира у малом фудбалу у Србобрану, који ће убудуће носити име покојног фудбалера Радета Пантића. "Један меморијални турнир у његову част је организован пре две године, а ове године ћемо то наставити. План нам је и већа подршка школском спорту, што је политика ширих размера, и желимо да анимирамо наставнике физичког васпитања да укључују ученике у спорт и мимо редовних часова", истиче Шимпрага.        
 
____________________________
I Меморијални street фудбал турнир "Миленко Генчић"

  1. Заборављени асови
  2. Медисон - Синиша Гаврилов
  3. Агромуас

Најбољи играч турнира: Срђан Голуб
Најбољи стрелац турнира: Иван Филиповић
 
__________________________________________
I Турнир у street баскету

  1. Академци
  2. Full caffe
  3. Metal X dream team

Најбољи играч: Милан Савановић
Најбољи тројкаш: Стефан Рекић

Службени лист