Српски  Magyar 

Расте број нафтних пумпи у србобранском атару

Према непотврђеним подацима, србобрански атар лежи на богатом налазишту нафте које се простире на дубини од око киломатар и по. Тек откривено лежиште дебљине око деведесет метара, које спада међу јединствене у Европи и пореди се са норвешким натфтним пољем, изненадило је председника општине Србобран Зорана Младеновића који је потврду о томе, каже, добио из високих званичних кругова.

"Свакако да ово са једне стране представља задовољство, али и неверицу. Очекујем да ће сама та чињеница, која је и индиректно и директно потврђена, допринети да се створе још озбиљнији партнерски односи између НИС-а и општине Србобран", каже Младеновић.

Утисак је да се на нафтном пољу, које је још колико јуче локална самоуправа видела више као туристичку атракцију а не као богато налазиште, ипак нешто дешава јер нафтне пумпе, које раде још од деведесетих година више нису усамљене.

"И голим оком се види да су у току шест-седам бушотина већег обима и капацитета и очекујем да ће то допринети већем и бржем вађењу нафте, па самим тим и већој ренти. Прави партнерски однос очекујемо кроз иницијативу коју сам и покренуо у званичним и незваничним разговорима, да седнемо и са НИС-ом разговарамо о томе да они у склопу своје развојне стратегије уврсте и Србобран као место где ће бити отворена нова радна места", поручује Младеновић.

Затражили смо коментар од Компаније НИС-а и од Прес службе добили одговор да у Србобрану нема епохалних открића, већ да се ради о уобичајеним резервама нафте на четири нове бушотине.

{youtube}167NtcYQEyg{/youtube}

 

Пренето са: РТВ